Seniorenvereniging Hilversum

 Cursussen filosofie dit najaar

In september starten de cursussen filosofie weer. Frances Admiraal zal een serie van vier socratische gesprekken houden en Hans Beuk verzorgt een inleidende cursus over het denken van Spinoza.

In de gesprekken gaan Hans Beuk en Frances Admiraal met de deelnemers samen na wat je eigen opvattingen zijn en om te onderzoeken welke betekenis de opvattingen voor je zelf hebben. De gesprekken vragen een actieve rol van de deelnemers, want door met elkaar in gesprek te gaan en elkaar vragen te stellen, kom je tot verdieping.

‘Alles wat voortreffelijk is, is even moeilijk als zeldzaam.’

Deze slotzin uit de Ethica van Spinoza liegt er niet om. Waar het bij Spinoza om gaat is hoe wij duurzaam gelukkig kunnen zijn. En zijn antwoord op deze vraag ligt vervat in een uniek en omvattend denken. Daarin staan God-Natuur, de mens en diens welstand centraal. Maar Spinoza is ook een politiek denker. Ons duurzaam geluk staat daar niet los van.

Locatie De Koepel, Kapittelweg 399A, 1216 JC Hilversum.

Start cursus Filosofie Spinoza is op maandagmiddag 24 september. Verder op 8 en 22 oktober, 12 en 26 november en 10 december.

Maximaal 13 personen.

Kosten € 54,00 en dat is inclusief consumptie.


Socratische gespreksvoering

Zin in een filosofisch gesprek? Lijkt het u wat om tijd en rust te nemen voor verdieping?
De mogelijkheid hiervoor wordt u geboden in de vorm van Socratische gesprekken.

 

Socrates was overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij een intensief zelfonderzoek. Hij stelde:‘ Het niet onderzochte leven is het niet waard geleefd te worden‘

Afstemmen op het innerlijk kompas is een metafoor uit de filosofie van de levenskunst. En levenskunst begint met de spreuk:  ‘Ken Uzelve‘
 

Locatie De Koepel, Kapittelweg 399A, 1216 JC Hilversum.

Start cursus Socratische Gespreksvoering is op maandagmiddag 17 september, en verder 15 oktober, 19 november en 17 december.
Maximaal 9 personen.

Tijd beide cursussen steeds van 13.30 tot 15.30 uur

Kosten € 32,00 en dat is inclusief consumptie.


Cursussen Filosofie

Aanmelden zowel voor de cursus Filosofie Spinoza, als voor de Socratische Gespreksvoering via e-mailadres: jtabeuk<at>outlook.com ovv de cursus en het tijdstip. U ontvangt dan een bevestiging van uw inschrijving.