Seniorenvereniging Hilversum

Historie Lezing: 16 april

Hilversum tijdens de oorlog

De historie-lezing op maandagmiddag 16 april gaat over Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetting liet Hilversum niet ongemoeid. De stad kreeg in 1940 als eerste in het land een NSB-burgemeester.

In oktober 1944 voerden de Duitsers een paar duizend mannen tijdens een razzia als dwangarbeider weg naar Duitsland. En aan het eind van de oorlog werd de wijk Trompenberg tot twee keer toe gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen. Maar bovenal onderscheidde Hilversum zich door vestiging van het hoofdkwartier van de Wehrmachtsbefehlhaber in den Niederlanden,  General der Flieger F. Ch. Christiansen, de hoogste Duitse militair in ons land.

De komst van de bevelhebber had ingrijpende gevolgen. Het raadhuis werd geconfisqueerd en gecamoufleerd.

De Wehrmacht maakte de wijk Trompenberg tot Sperrgebiet en bouwde daar de grootste bunker van de Atlantikwall. Van daaruit reed General Blaskowitz in mei 1945 naar Wageningen om daar de capitulatie van de Duitse troepen te tekenen.

Inleiding Pieter Hoogenraad

Waarom koos Christiansen voor Hilversum? Wat betekende zijn aanwezigheid voor Hilversum en zijn bewoners? En hoe verzetten zij zich tegen de bezetting? Daarover vertelt de Hilversumse historicus Pieter Hoogenraad tijdens de maandelijkse lezing van Senver in samenwerking met historische kring Albertus Perk.

Datum  maandag 16 april, 15.00 uur

Plaats  theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55

Kosten  € 3,00 voor Senver-leden, € 4,00 voor niet-leden

Aanmelden vooraf is een voorwaarde: bij Marina Slootheer,  035-6284823 of per mail marina.slootheer@kpnmail.nl


Historie Lezingen

Op maandagmiddag 16 april om 15 uur in de theaterzaal van de bibliotheek, ’s-Gravelandseweg 55 in Hilversum.

Senverleden betalen 3 euro, niet-leden 4 euro.