Seniorenvereniging Hilversum

Poëzie in de Soos over F. Harmsen van Beek

lezing door Maaike Meijer.

Op 15 mei gaat het in Poëzie in de Soos over F.Harmsen van Beek, door intimi ‘Fritzi’ genoemd. Zij leefde van 1927-2009 en staat vooral bekend als de auteur van een prachtige bundel poëzie, Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten (1965), waarmee haar faam in één klap werd gevestigd.

Haar werk was zeer vernieuwend en beïnvloedde tal van dichters na haar. Zij schreef meer poëzie – de bundel Kus of ik schrijf kwam uit in 1975- en ook betoverend proza. Behalve dichter en schrijver was zij ook kunstenaar en illustrator.
 

Zij speelt een centrale rol in het bekende boek Jagtlust van Annejet van der Zijl als muze, maar zonder dat zij zelf aan het woord komt. In haar lezing laat Maaike Meijer haar wél aan het woord, door te putten uit haar brieven, dagboeken, tekeningen en ongepubliceerde gedichten. Zij tracht haar te bevrijden van de mythen die haar omringen en haar fascinerende en veelzijdige kunstenaarschap recht te doen.


Maaike Meijer (1949) is neerlandica, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Zij publiceert over poëzie, populaire cultuur, biografie, feminisme en werkt nu aan een boek over hedendaagse verbeelddingen van mannelijkheid. In 2011 verscheen haar biografie van de dichter M.Vasalis, die zeven drukken beleefde.


In 2015 maakte zij samen met Joost Kircz Stoeten ritseldingen, een schrijversprentenboek over F.Harmsen van Beek. Haar biografie over Harmsen van Beek zal in het najaar van 2018 bij De Bezige Bij verschijnen.


Poëzie in de Soos

Datum:  15 meil

Tijd: 15:00-17:00 uur

Plaats: Sociëteit De Unie, adres: ’s Gravelandseweg 57

Kosten: € 3,00 voor Senver-leden, anderen € 4,00.
 

Na afloop kan hier gegeten worden, kosten: € 16,95