Seniorenvereniging Hilversum

Geologische wandeling op de Bussumer- en Westerheide

Op donderdag 16 augustus kunt u mee met een leerzame wandeling door het natuurgebied De Snip, via de Natuurbrug Zanderij Crailo naar de Bussumer- en Westerheide. De wandeling wordt georganiseerd door IVN-gidsen speciaal voor Senver-leden.
 

Al meer dan 100.000 jaar wonen er mensen in het Gooi. De voorwerpen die ze gebruikten vinden we terug in de bodem, soms als (prehistorisch) zwerfafval, soms doelbewust begraven of geofferd.

Ook in het landschap zijn de menselijke sporen zichtbaar gebleven. Met name de grafheuvels zijn al duizenden jaren bakens op de Gooise heide.
 

Het was de Hilversumse notaris Albertus Perk die het belang van de archeologische vondsten inzag. Rond 1855 groef hij samen met de plaatselijke veldwachter een van de grafheuvels af op de Westerheide en vond tot zijn verrassing maar liefst 32 urnen met crematieresten in de flank van de grafheuvel.

Naast veel scherven vond Perk ook een paar bronzen armringen, een fragment van een spiraalvormige vingerring en een bronzen speld. Zo’n 2500 jaar lang werden de doden begraven in het Gooi o.a. in de grafheuvels rond de Aardjesberg.

Later hebben archeologen nog heel veel andere vondsten gedaan in de grafheuvels en op de heide van de Westerheide.
 

Datum donderdag 16 augustus

Vertrektijd 10.30 uur vanaf parkeerplaats Restaurant Robert, adres Spanderslaan 1, 1217 DB Hilversum. Toegang parkeerplaats vanaf Bussumergrintweg.

Duur wandeling ruim anderhalf uur

IVN-gidsen Tjepkje Gersjes en Hanneke Schreuder zullen de wandeling begeleiden. Informatie Tjepkje,  06 50284849.
 


Voorjaars Wandeling

Datum: woensdag 25 april
 

Start: om 10.30 uur
 

Startpunt:bij het hek aan het eind van de Bloemenmeent
 

Aanmelden is niet nodig
 

Kosten € 2,50